FotbollsresorResan är för lång och biljetterna för dyra. Nej, svenska resenärer tänker inte resa till Fotbolls-VM i Brasilien. Det konstaterar resesöksajten momondo i en undersökning med över 1000 svenskar. Och de som ändå reser vill helst se Brasilien.

Fotbolls-VM 2014 har just sparkat igång och Brasilien står värd. Men om temperaturen kommer att vara hög i Brasiliens fotbollsstäder så är den desto lägre bland svenska resenärer för att åka och titta. Inte ens de heta sambarytmerna lockar. Av 1011 svenska flygresenärer mellan 18 och 65 år som ingår i resesöksajten momondos undersökning är det bara 2 procent som har bestämt sig för att åka till Brasilien för att se Fotbolls-VM. 94 procent svarade bestämt nej, och fördelningen mellan manliga och kvinnliga respondenter var mycket jämn, liksom över åldrarna.

I rapporterna från Brasilien inför Fotbolls-VM har frågan om säkerheten under VM debatterats. Men bara 10 procent av svenskarna i undersökningen svarade att de avstod från att resa på grund av att de var oroliga för sin säkerhet i Brasilien. Det är betydligt färre än i många andra europeiska länder där den siffran är 2-3 gånger högre. Sju procent angav att de inte tycker om Brasilien som destination och tolv procent ansåg inte att de hade tid att åka.

Men varför vill de 17 personer i panelen som svarat att de tänker resa till Brasilien på Fotbolls-VM åka dit? Bara 18 procent svarade att de åkte för att just se matcherna. Över hälften, 53 procent, svarade att de ville resa dit för själva upplevelsen av ett Fotbolls-VM och 47 procent menade att det var Brasilien de ville uppleva och se.

– En intressant slutsats vi kan dra av de svar vi fått i undersökningen är att idrottsevenemang ökar resandet något men att destinationen ofta är ett intressantare dragplåster än själva idrottsevenemanget, säger momondos svenska marknadschef Robin Eriksson.