Rastlösa barn, gnäll, trånga utrymmen och blöjbyten – många föräldrar är oroliga inför långa flygresor med barn. Men med rätt förberedelser blir resan mer bekväm och säker både för familjer och medpassagerare. Singapore Airlines (SIA) ger sina bästa tips till barnfamiljer som vill resa till drömdestinationerna i det exotiska öst eller down under till Australien eller Nya Zeeland.

Planering och gott om tid

Inför en familjeresa är det mycket att tänka på, men en analys som YouGov har genomfört för Singapore Airlines visar att det är två saker som är extra viktiga för barnfamiljer:

  • 57 % prioriterar att få sitta tillsammans
  • 54 % prioriterar att det finns gott om benutrymme och sköna säten.

På tredje plats på barnfamiljernas topplista kommer att flyga utan mellanlandningar eller med korta mellanlandningar.

”För barnfamiljer är det viktigt att planera och boka sin resa i tid för att få fler möjligheter att välja sittplatser och få möjlighet till babysäng som naturligtvis finns, men i ett begränsat antal ombord.” säger Allan Hoffery, Sales and Communications Manager hos Singapore Airlines i Norden och han fortsätter: Det är också en god idé att testa om ens barn eventuellt kan sova med sovmask och/ eller öronproppar, för några barn funkar det utmärkt medan andra inte alls tycker om det. Med stor fördel kan man prova detta hemma först, när varken barn eller föräldrar är stressade.”

Mat och dryck är viktigt för både barn och vuxna

Mat och dryck är alltid gratis ombord på Singapore Airlines flygningar och det finns flera goda alternativ att välja mellan. Barnmenyn för barn över 2 år är väldigt uppskattad och måste bokas tillsammans med flygbiljetterna och för barn under två år rekommenderas medhavd barnmat.

”Det finns alltid olika juicer och vatten ombord och vätska är extra viktigt att få i sig under en flygresa. Så om ens barn har någon favoritdricka eller en favoritkopp/nappflaska kan det vara en bra idé att ta med den för att underlätta att barnen dricker ordentligt. ”säger Allan Hoffery.

Resor över 12 timmar kan med fördel delas upp

Både barn och vuxna blir ofta trötta av att sitta många timmar i sträck ombord, även om det finns bra underhållning och mat och dryck är gratis.

Ett tips när man bokar resor till ex. Bali, Nya Zeeland och Australien är att ta en stop-over i Singapore. Då blir flygresan inte lika lång och man får möjlighet att komma ikapp med sömn och rutiner. Singapore är en häftig stad som erbjuder spännande aktiviteter för hela familjen, exempelvis Botanic Garden, Garden by the Bay med sina konstgjorda gigantiska träd med hängbroar emellan och bar och restaurang i toppen eller det som barnen kanske uppskattar mest, Singapore Zoo & Night Safari som sägs vara världens bästa zoo.

Om man har lång väntetid på Changi Airport så finns det gott om plats att koppla av eller leka med barnen på. Changi Airport har röstats fram till världens bästa transitflygplats och har fjärilshus, berg-och dalbana, lekplatser, affärer och restauranger.

Välutbildad flygpersonal hjälper familjer ombord

På SIAs flygningar får familjer alltid stiga ombord först och personalen hjälper gärna till för att minimera stress över säten och att hitta plats till bagage i kabinen. Väl ombord får alla barn en liten leksak som de kan leka med.

Personalen ombord hjälper alltid till så gott de kan och håller alltid ett extra öga på de som har små barn, de är även specialutbildade för att hantera familjer. Under utbildningen får all personal på SIA genomgå en kurs som ger dem bättre förståelse för hur man umgås med föräldrar och barn.

”God service är något vi värdesätter otroligt högt, det är viktigt att vår personal känner sig bekväma med barn i olika åldrar. Det är också viktigt att våra passagerare känner tillit till personalen. Därför har vi speciella utbildningar så att personalen ombord lär sig att kommunicera med både stora och små barn – så tveka aldrig att be om hjälp med tillsyn av barnen en stund eller om du behöver tips och råd ombord.” säger Allan Hoffery, Sales and Communications Manager hos Singapore Airlines i Norden

Det viktigaste är att inte stressa upp sig, försöka ta det lugnt och har du glömt något viktigt så finns exempelvis både blöjor och barnmat ombord på Singapore Airlines flygplan. Och när det minsta barnet har somnat så erbjuder underhållningssystemet ett stort utbud av filmer, serier, spel och musik för alla åldrar, självklart är det helt gratis – och då är det föräldrarnas tur att komma till ro och njuta av den goda maten och underhållningen ombord.