Singapore Airlines (SIA) och SAS kommer att inom ramen för sitt joint venture öka frekvensen med 40 procent på rutten mellan Köpenhamn och Singapore, porten till Sydostasien.

Från november 2019 ökar SIA avgångarna från fem veckovisa avgångar till daglig service. Sträckan kommer också trafikeras av en ny flygplanstyp – Airbus 350–900, ett modernt, bränsle-optimerat flygplan. Ökad frekvens och ökad sommarkapacitet under 2019 skapar tillväxtmöjligheter för företag och gynnar turismen.

Non-stop-rutten mellan Köpenhamn och Singapore avgår för närvarande fem gånger i veckan och från och med november 2019 flyger SIA dagligen. Detta händer som ett led av det framgångsrika joint venture-avtalet med SAS.
Den ökade frekvensen är den senaste milstolpen i samarbetet mellan SAS och SIA. Samarbetet inleddes 2010 och godkändes 2013 av myndigheterna. Sedan dess har många passagerare gynnats av den smidiga servicen och det välförgrenade nätverk som erbjuds av världens mest prisbelönta flygbolag, SIA, och nordens flaggbärare, SAS.

”Den ökade frekvensen visar vårt engagemang för den viktiga nordiska marknaden och att utöka vårt gemensamma rutnätverk. Den ökade frekvensen och den nya flygplanenstypen ger våra kunder ännu bättre tillgång till snabb och smidig service till viktiga marknader i Sydostasien, Australien och Nya Zeeland,” säger Erwin Widjaja, General Manager Nordics, Singapore Airlines. SIA har flugit från Köpenhamns flygplats i 41 år.

Anders Wahlström, Head of Sales Sverige och Finland, SAS, fortsätter: ”Med vår gemensamma service erbjuder vi resenärer ett unikt nätverk av rutter, oavsett var de bor eller ska resa. Förra året startade rutten Stockholm-Singapore och med daglig service i Köpenhamn erbjuder vi 12 veckovisa avgångar till Singapore och vidare till övriga destinationer som omfattas av vårt joint venture.” Han tillägger: ”Vi är särskilt nöjda med att stärka erbjudandet till våra frekventa resenärer som flyger till, från och i Skandinavien.”

På Köpenhamns flygplats minns VD Thomas Woldbye förra årets firande av SIAs 40-årsdag på Köpenhamns flygplats.

”Offentliggörandet av en ökad kapacitet på 40 procent mellan Singapore och Köpenhamn visar en fortsatt utveckling i vårt täta samarbete,” säger Thomas Woldbye och fortsätter: ”Vi är glada att se att partnerskapet mellan vår största operatör, SAS, och SIA utvecklas positivt och detta är ett bra exempel på hur flygplatsen som ett nav sänder passagerare från SAS-nätverket till SIA-nätverket och vice versa. Cirka en tredjedel av passagerarna till och från Singapore är transitpassagerare. ”

Varje år nyttjar mer än 117 000 passagerare rutten Singapore-Köpenhamn. 31 procent är inkommande turister och affärsresenärer från Singapore, Sydostasien, Australien och Nya Zeeland.

Mikkel Aarø-Hansen, VD för Wonderful Copenhagen och styrelseordförande i ruttutvecklingsprogrammet Greater Copenhagen Connected, välkomnar den ökade frekvensen:

”Det är bra nyheter för Greater Copenhagen och är en perfekt illustration av effekten av Greater Copenhagen Connected, som arbetar över gränserna och i offentlig-privat regi. Singapore är ett viktigt nav och ökad frekvens möjliggör ännu fler turister, talanger och investeringar från en region med stark köpkraft och betydande globala intressen. ”

Sydostasien är en tillväxtmotor

Fler än 500 skandinaviska företag är verksamma inom olika branscher i Singapore. Singapore är en knutpunkt till Sydostasien, som är hem för 650 miljoner invånare. Det förväntas att den ekonomiska tillväxten i regionen kommer att ligga på 5–6 procent årligen under de kommande tio åren. Därför beskrivs regionen som världens tillväxtmotor. Mer än 2000 danska företag exporterar till ASEAN-länder.

Antalet resenärer till Singapore från de nordiska länderna ökar. Från januari till september 2018 besökte 29 028 danskar och 38 475 svenskar Singapore. År 2017 ökade antalet besökare till Singapore med 8,8 procent från Danmark och 9,7 procent från Sverige.

Nuvarande flygplan på rutten, Boeing 777-300ER, byts ut till en Airbus A350-900. Det kommer att ske under november 2019. Flygplanet är utrustat med 42 platser i Business Class, 24 i Premium Economy Class och 187 i Economy Class.

Ur ett hållbarhetsperspektiv är A350 bland världens mest moderna flygplan. A350 har en mer aerodynamisk design och är tillverkat av lätta material. Det sammantaget med och andra initiativ ger 25 procent lägre bränsleförbrukning. Flygplanet har tysta motorer, en mycket rymlig kabin och en speciell LED-belysning som främjar lugn och avkoppling under resan.
Kunderna kan naturligtvis boka sina resor hos både SIA och SAS och tjäna poäng till antingen KrisFlyer eller EuroBonus. De kan självklart använda både sina EuroBonus- och KrisFlyer-medlemskap och välja vilka kort som ska krediteras med frequent flyer-miles. All Star Alliance-kort kan givetvis också användas.

Ökad frekvens under 2019

Singapore Airlines ökar servicen till 6 veckovisa avgångar under sommarperioden 2019. Från 19 juni till 15 augusti 2019 ökar SIA kapaciteten på linjen Köpenhamn-Singapore. Fem veckovisa avgångar kommer att bli till sex avgångar i veckan. Rutten kommer att trafikeras med den befintliga flygplansmodellen, Boing B777-300ER.

Den ökade kapaciteten gynnar både företag och semesterfirare, oavsett vilket av de populära sydostasiatiska länderna som är destinationen. Thailand, Malaysia, Vietnam, Kambodja och Indonesien är mycket populära destinationer för både svenskar och danskar.

Den ökade kapaciteten under sommaren gör det också mycket lättare för resenärer att använda SIAs välförgrenade nätverk och frekventa avgångar från Singapore till Australien och Nya Zeeland.