Oslo vårt grannland är enkelt att ta sig till, med både flyg, bil och kollektivtrafik. Dock är det smidigast att flyga till Oslo, då det går snabbast. Du kan ta flyget från Stockholm, Göteborg eller Malmö, så väl som från flera andra destinationer i Sverige. Vad ska man då sedan göra när man är framme i Oslo? Denna stad har mycket att erbjuda, både när det kommer till sevärdheter och aktiviteter.

Oslo

Oslos rötter kan spåras långt tillbaka i tiden som till år 1000. Oslo har varit huvudstad sedan 1299. Snorre Sturlassons kungasaga säger att Oslo grundades av Harald Hårdråde. Det har drivits framgångsrik handel här under 1300-talet, men de blev utkonkurrerade av Hansan. Detta återhämtade sig staden från under 1500-talet då man byggde ut handeln inom sjöfart och trävaror. 1624 kom Oslo att brinna. Det gjorde att man flyttade staden en bit åt väster och kallade det för Christiania. Oslo behöll sitt namn, men 1859 blev Oslo införlivat i Christiania. Det var även under 1800-talet som Oslo expanderade och många av stadens offentliga byggnader byggdes.

Sevärdheter i Oslo

Det finns en hel del att se om du väljer att flyga till Oslo. Både kända och mindre kända sevärdheter och behöver du boende kan du boka hotell i Oslo. En av de mest kända sevärdheterna är så klart Holmenkollen, som är en hoppbacke och skidanläggning. På denna plats hittar du även ett skidmuseum med föremål från OS i Oslo 1952 och Lillehammer 1994.

I Oslo finns det även flera olika museer att besöka. Du har bland annat Vikingskiphuset, Munchmuseet, Kon-Tiki Museet, Nobels fredssenter, Frammuseet och Astrup Fearnley-museet.

Akershus fästning, en slotts- och fästningsanläggning mitt i Oslo är även det värt ett besök! Missa inte heller Telthusbakken, ett område med små trähus i olika färger som ligger i stadsdelen St. Hanshaugen.

Andra saker att göra i Oslo

Det finns en mängd fler saker att göra i denna stad. Gillar du shopping, så finns det ett stort utbud av detta. Dock är Oslo ansedd vara den dyraste staden att handla i. Du som ändå vill shoppa loss gör det på gatan Karl Johann du ska gå, eller bege dig till Bogstadveien och Aker Brygge.

Oslo har även ett bra nattliv. Det finns både nattklubbar och barer att besöka här. Ofta är det live musik av en dj eller andra former av livespelningar. Gillar du jazz, så har du kommit till rätt stad, då det finns många platser att njuta av denna musik på. Oslo har även flera musikfestivaler under våren och sommaren.

Äta och dricka gott är även det möjligt i Oslo. Det finns många restauranger, caféer och barer här. Undvik turiststråken och ta dig in i de olika stadsdelarna, där det är mer prisvärd mat.

Vill du roa dig med aktiviteter eller äventyr av något slag, så är det en hel del vintersport du kan ägna dig åt. Bland annat kan du åka skidor, slalom och snowboard på skidanläggningen Tryvann. Det finns även flera platser att åka skridskor på. Andra årstider så kan du ägna dig åt forsränning, klättring, dykning, vildmarkssafari, golf, cykling, vandring eller fiske.