Incheckning:

Normalt gäller att en viss tid före avgång skall incheckningen vara avklarad. Angiven tid för sista incheckning varierar mellan inrikes och utrikes, olika flygbolag och olika flygplatser. Kontrollera i dina resehandlingar eller hör med ditt flygbolag vad som gäller för just din resa.

Alla resenärer måste checka in för att få sitt boardingpass, även de som bara reser med handbagage. Det är viktigt att ditt handbagage inte är för stort för att det ska få plats under flygstolen framför ditt säte. Maxmåtten för handbagage varierar. Kontrollera med ditt flygbolag vad som gäller för din flygning.

Tips inför incheckningen:

  • Checka in i god tid. Hur tidigt eller sent du kan checka in varierar mellan olika flygbolag.
    Ha din id-handling redo att visa upp när du kommer fram till incheckningen. Id-kontroll tillämpas numera både vid inrikes och utrikes resor.
  • Packa ned alla föremål som kan användas som stickvapen i bagaget som ska checkas in. Det gäller även nagelfilar, fickknivar och korkskruvar.
  • Packa alltid film i handbagaget. Om filmen packas i det bagage som checkas in kan den förstöras av röntgenmaskinen.
  • Observera att det gäller begränsningar för hur mycket vätska du ta med dig i handbagaget. Vätska, krämer, geléer och sprayer i behållare som rymmer max 100 ml (1 dl) får tas med i handbagaget. Flaskor, burkar, tuber etc ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem får plats i påsen, som ska vara stängd. Påsen ska vara återförslutningsbar. För flytande mediciner, barnmat och dietmat gäller inte dessa begränsningar. Bagage som checkas in påverkas inte heller av begränsningarna.

Automater för incheckning:

Vissa flygbolag kan erbjuda incheckningsautomater, där man checkar in och sedan själv sköter bagagemärkning och inlämning. Även automater för elektroniska biljetter förekommer. Biljett och boardingkort skrivs ut när man drar sitt betalkort. Dessa lösningar kan vara särskilt smidiga då belastningen är stor i den traditionella incheckningen.

Källa: Luftfartsverket