Ta med medicin och läkemedel på resor inom EU och EES

Du får i ditt handbagage ta med dig så mycket receptbelagd medicin som du behöver under din resa.

Receptfri medicin (linsvätska, hostmedicin, näsdroppar etc) får du i första hand ta med så mycket du behöver under själva flygresan. Men du kan ta med dig receptfri medicin för hela din resa om du är osäker på om du kan köpa produkten på resmålet eller om den bara finns i större förpackningar.

Medicin behöver inte ligga i plastpåsar. Men kom ihåg att packa flytande mediciner så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen.

För införsel av narkotikaklassade mediciner för eget bruk i EU-EES-länderna måste du kunna visa upp ett intyg som styrker din rätt att ta med dig läkemedlen. Detta gäller oavsett om du har medicinen i handbagage eller incheckat bagaget. Till narkotikaklassade läkemedel räknas bland annat många sömnmedel, lugnande medel och starka smärtstillande medel. Du vänder dig till Apoteket för att få ett s k Schengenintyg utfärdat. De länder som för närvarande omfattas av reglerna för Schengenintyg är: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Holland, Irland, Island, Italien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien och Nordirland, Sverige, Tjeckien, Ungern, Tyskland och Österrike.

Källa: Luftfartsverket